Radio Prostor

Ve věku 68 let zemřel muzikant a zpěvák Vašo Patejdl. Smutní celé Česko-Slovensko

Elán

Šok pro Česko i Slovensko! Ve věku 68 let zemřel muzikant a zpěvák Vašo Patejdl. Radiu Prostor to potvrdil jeho manažer Jiří Strážnický. Rodina zatím dle jeho slov nebude sdělovat žádné podrobnosti.

"S nekonečnou bolestí a prázdnotou v našich srdcích vám oznamujeme, že dnes 19. srpna 2023 nás v nočních hodinách po krátké a těžké nemoci navždy opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně Vašo Patejdl," napsala kapela Elán, kterou Patejdl spoluzakládal, na Facebooku.

Skupina v rámci akce Elán 70 plánovala příští rok dva koncerty - v Praze a v Bratislavě. Hudebníci naposledy vystoupili v roce 2018, kdy při svém turné v Česku a na Slovensku mimo jiné vyprodali pražskou O2 arénu. S Elánem se následně už poněkolikáté rozloučil frontman Jožo Ráž. Důvodem jednorázového návratu v roce 2024 měla být oslava sedmdesátin Ráže a právě Patejdla.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala 15 studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala 25 platinových desek. Mezi jejich největší hity patří Láska moja, Neviem byť sám či Tanečnice z Lúčnice. Patejdl, který kromě zpěvu také hrál na klávesy, tvořil pilíř skupiny společně s Rážem a Janem Balážem.