Radio Prostor

V Česku se nedá kvůli byrokracii skoro nic stavět. A je to pořád horší, říká architekt Vít Máslo

Politika

Známý český architekt a spolumajitel architektonického studia CMC Architects v pořadu Prostor pro dva kritizoval všudypřítomnou byrokracii, která brání rozvoji nejen kvalitní architektury a větších staveb, ale zasahuje prakticky do všech oblastí podnikání a podvazuje rozvoj České republiky jako celku.

„V délce stavebního řízení jsme někde za sto padesátým místem na světě, to je šílené,“ řekl Vít Máslo. Nevěří, že by se situace mohla zlepšit po slibované digitalizaci stavebního řízení. „Bude to ještě horší, protože ji nezvládnou úředníci na stavebních úřadech,“ tvrdí. Podle něj se řeší banality, například kdo komu poslal jaký mail, ale klíčová témata se nediskutují. „A nevidím tady ani žádnou politickou stranu, která by to s odvzdušněním Česka myslela vážně,“ řekl.

Vít Máslo je zastáncem intenzivní výstavby bytů i infrastruktury přímo ve městech, protože je podle něj daleko ekologičtější, když lidé mají v docházkové vzdálenosti práci, bydlení, školy a nákupy. Daleko horší a méně ekologické je, když se bydlení staví kolem velkých měst, a lidé pak do nich jezdí za prací a do škol denně tam a zpět. „Praha je nejřidší metropole Evropy,“ vysvětlil a vyjmenoval i konkrétní místa, na kterých by se mohlo v metropoli co nejrychleji stavět.

Velkým tématem pro současnou architekturu je stavba Vltavské filharmonie. Vít Máslo je jejím velkým zastáncem, zároveň má ovšem obavy, jestli se pro její stavbu podaří získat většinovou společnost. „Je jasné, že filharmonie nebude stát deset, ale třicet miliard korun, a to se budou lidé, kteří do filharmonie nechodí, opravdu těžko přesvědčovat, že na ni mají přispět,“ řekl Vít Máslo mimo jiné v pořadu Prostor pro dva.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Vítem Máslem

0:00

0:00

Maslo
Vít Máslo · Foto: RADIO PROSTOR