Radio Prostor

To se prezidentovi povedlo. Oba noví ústavní soudci jsou přínosem pro českou justici, říká advokát

Ústavní soud

Prezident Petr Pavel včera odpoledne na Pražském hradě jmenoval dva nové ústavní soudce - advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. Pavel tak dosud jmenoval soudci Ústavního soudu sedm svých nominantů.

Senát dvojitou kandidaturu schválil minulý týden, předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil se zúčastnil včerejšího jmenování. Na něm prezident Pavel řekl:

„Je mi ctí, že Vás dnes mohu oficiálně jmenovat do pozice ústavních soudců. A zároveň jsem opravdu a upřímně rád, že se nám ve spolupráci se Senátem daří nejenom držet Ústavní soud naplněný tak, aby mohl plnohodnotně fungovat, ale že se nám také daří naplňovat ho osobnostmi, které splňují všechna kritéria, která jsme si pro složení Ústavního soudu zadali. A sice, aby byl pestrý po všech stránkách, aby byl založen na osobnostech, které vynikají svojí odborností, ale i svým přesahem do dalších oblastí. A to oba bez pochyby naplňujete."

Je složení Ústavního soudu opravdu pestré? A jaký bude přínos nově jmenovaných soudců? Ptali jsme se ústavního právníka z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a advokáta Ondřeje Preusse.

Jmenování nových ústavních soudců okomentoval Ondřej Preuss

0:00

0:00

Prezident
Foto: hrad.cz