Radio Prostor

Tenis je sobecký sport. S holkama se respektujeme, na kafe ale nechodíme, říká Barbora Strýcová

Tenis

Sportovní kariéra může být jako horská dráha plná vzestupů, pádů a nečekaných zatáček. Bára Strýcová, ikona českého tenisu, se po letech na tenisových kurtech rozhodla pro novou životní etapu. Z vrcholového sportu přešla k životu, ve kterém se snaží najít rovnováhu mezi rodinou a osobními zájmy. Jak sama říká, cesta z profesionálního sportu do „normálního" života není vždy snadná, ale sport jí dal základní stavební kameny pro další životní etapu.

„Sport mi dal disciplínu, samostatnost a schopnost rychle se rozhodovat," vzpomíná Barbora na to, jak ji tenis formoval nejen jako sportovkyni, ale i jako člověka. Je přesvědčená, že tyto dovednosti jsou přenosné do všech oblastí života, ať už jde o řešení každodenních problémů nebo výchovu dětí. A právě výchova dětí je pro ni velkým tématem. „Chci, aby můj syn sportoval. Je mi jedno, jestli to bude tenis, fotbal nebo jiný sport. Důležité je, aby se naučil, že některé věci nebudou vždy příjemné, ale jsou součástí života."

Barbora se také vyjádřila k současnému stavu sportu a k tomu, jaký vliv má na mladou generaci. Zdůraznila význam tělesné aktivity a obává se, že současná generace dětí tráví příliš mnoho času u obrazovek na úkor fyzické aktivity. „Je důležité, aby děti byly vedeny k pohybu od malička. Sport není jen o vítězstvích a prohrách, ale o budování charakteru, disciplíny a zdravého životního stylu."

Přestože Bára již není na tenisových kurtech, její vášeň pro sport a výchova mladé generace zůstává nepřetržitá. Její příběh je inspirací nejen pro mladé sportovce, ale pro nás všechny, kteří hledáme rovnováhu mezi prací, rodinou a osobními zájmy. Bára Strýcová je důkazem, že s odhodláním a disciplínou lze dosáhnout úspěchu nejen na sportovním poli, ale i v životě mimo něj.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Barborou Strýcovou

0:00

0:00

Strycova
Barbora Strýcová · Foto: RADIO PROSTOR