Radio Prostor

Socky: Dobrý sluha ale zlý pán

Digitální detox

Co je první věc kterou ráno uděláte? Otevřete oči, mobil a rolujete nové příspěvky na Instagramu? Nebo se necháváte ozařovat modrým světlem z notebooku dlouho do noci a divíte se, že přes den nefungujete? Digitální detox vás vytáhne z kruhu.

Celosvětově strávíme v online prostředí skoro 7 hodin denně, displej telefonu pak zapneme asi 80krát. Nejčastěji projíždíme sociální sítě, zprávy, videa nebo emaily.

S množstvím podnětů, které lidé z internetu přijímají, se může vyvinout takzvaný Fear of Missing Out (FOMO), tedy strach z toho, že jim na internetu unikne něco důležitého. Zapomenou zareagovat, odpovědět na zprávu nebo mají neustálé nutkání vidět a hodnotit nové příspěvky, které jim nesmí uniknout. Všechny ty Facebooky, TikToky a Instagramy si totiž pohrávají s našimi emocemi. Ať už jde o zlobu z nenávistných a hloupých komentářů trollů na Twitteru nebo příliv dopaminu po získání "lajků" u fotek.

Vyretušované příspěvky spokojených lidí z dovolených nebo fotky pevných vyrýsovaných těl u citlivých lidí s nižším sebevědomím mohou probouzet nepříjemné stavy méněcennosti, úzkosti, nervozity, v horších případech deprese nebo sebevražedné sklony.

Pokud takové důsledky pociťujete, možná by vám pomohl digitální detox. Vyměnit swajpy na Tinderu za seznamování, Messenger za pivo s kamarády a telefon na toaletě za knížku.

S narůstajícím počtem závislých na telefonu přibylo také několik mobilních aplikací, které vám s detoxem pomůžou.

Activity Bubbles

S každým odemčením telefonu vám na displeji přibyde bublina. Její velikost se odvíjí od toho, kolik času u obrazovky trávíte. Bubliny se nasčítají, obrazovka se zaplňuje a ve vás to vyvolá nepříjemný pocit.

Digital Detox Challenge

Po dobu detoxu aplikace omezí používání telefonu jen na příjem hovorů.

AppBlock

V AppBlock si naplánujete konkrétní časy, kdy se zablokují vámi vybrané aplikace. Po nastavení času se do nich jednoduše nedostanete.

Socky
Foto: Pixabay