Radio Prostor

S umělou inteligencí nás může čekat velmi příjemná budoucnost. Záleží, jak se s tím popasujeme, říká znalec AI

Umělá inteligence

Martin Krček vedl týmy AI ve společnostech AT&T, IBM a organizoval globální Voice Hackathon. Pracoval na implementaci hlasových asistentů a chatbotů pro organizace jako jsou Electrolux, ComApp, Český rozhlas a poskytoval workshopy pro O2, Google a ČSOB. V současné době pracuje ve společnosti Vodafone kde implementuje nástroje umělé inteligence. O umělé inteligenci a marketingu pravidelně přednáší i v zahraničí. V O všem s Markétou Rachmanovou mluvil mimo jiné o vývoji AI, její budoucnosti a možných úskalích. K diskutující dvojici se v rozhovoru přidal ještě druhý host – ChatGPT.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Martinem Krčkem

0:00

0:00

Rozhovor s Martinem Krčkem:

Vy jste odborník na AI už dlouhou dobu. Čím vás umělá inteligence učarovala?

Vždycky mě zajímaly kreativní obory, ať už to byl třeba marketing, programování nebo automatizace. To znamená, že pokud chci něco udělat s menší námahou, tak tomu ty počítače mohou pomoci. Umělá inteligence je tu zhruba od roku 1950, ale chyběl dostatečný počítačový výkon a dostatek trénovacích dat. To se změnilo s nástupem sociálních sítí, s rychlostí internetu a s rychlostí počítačů. Mě na tom nejvíc fascinuje to, že to není člověk, ale je to jakási abstraktní umělá inteligence, která umí číst, psát, počítat, vidět a teď i mluvit.

Kdy jste pochopil, že zkrátka musíme přijmout ten technologický pokrok?

Když společnost Apple představila Siri, když Google oznámil Asistenta, tak to bylo v angličtině a fungovalo to. To znamená, že vy jste řekla třeba “pusť mi hudbu”, a on pustil hudbu. Říkám si, že to je přesně to, co bychom potřebovali, protože pro lidi je strašně přirozené používat ten nejjednodušší komunikační prostředek – a to je řeč. Když jsme integrovali do různých zákaznických servisů hlasového robota, tak největší překvapení vždycky je, že to dobře funguje, rozumí to lidem a odpovídá to celkem relevantně.

Co zajímavého máte za sebou?

Začalo to s firmou IBM, kdy jsme do Electroluxu v Itálii a ve Velké Británii implementovali na zákaznickém centru chatbota, se kterým jste si mohla psát v různých jazycích. Ve firmě AT&T jsem pracoval na podobné záležitosti pro interní komunikaci se zákaznickým centrem. V současné době pracuji pro Vodafone, kde je TOBi, se kterým se dá chatovat přes web. Teď pracujeme na tom, aby uměl i mluvit. Na malém vzorku zákazníků se dnes zkouší, jak na to budou reagovat. Umí zhruba patnáct scénářů a ta zkušenost od prvních pár zákazníků je vesměs pozitivní. Jsou překvapení, že můžou říct celou větou, nemusí mluvit stroze a on jim většinou porozumí. A když neporozumí, tak člověka přepojí na živého operátora a ten už vyřeší zbytek.

Co to znamená na trhu práce?

Smysl není nahradit lidi, ale zbavit se té rutinní činnosti, kterou musí dělat. To znamená, že pokud jsem třeba realitní makléř a musím každý den napsat dvacet inzerátů, tak je pro mě jednodušší, když mi v tom něco pomůže. A tu svoji práci odvedu – prodám těch svých dvacet bytů nebo vypíši těch dvacet inzerátů. Některé práce by to bylo schopno nahradit – a je otázka, jak se s tím vypořádáme. Protože buď se vzdám a řeknu si, že jsem přišel o práci, nebo poznám, co ta umělá inteligence umí a jsem to schopen skloubit s mým vlastním životem a využít to. Když před pár lety vyhrála umělá inteligence nad šachistou, tak to neznamená, že by se přestali hrát šachy. Jenom už víme, že nejsme schopni nad tou umělou inteligencí vyhrát.

Co si myslíte o těch samoobslužných pokladnách v supermarketech?

Když jsem to viděl poprvé, tak jsem se těšil, že si zahraji na toho pana pokladního. Když mám tři položky, tak je to asi rychlejší, ale když mám plný košík, tak to má ta paní či pán na pokladně mnohem rychleji hotové a můžeme spolu prohodit pár slov. Chápu, že ten obchod chce ušetřit, ale myslím si, že je to takový přechodný režim. Jde to totiž jednodušeji. Třeba Amazon má několik obchodů, kde vejdete do obchodu, tam vás snímají různé kamery, čidla a vy si naberete zboží a odejdete z toho obchodu. Ta umělá inteligence, která vás pozoruje, ví, co jste si vzala i co jste pak vrátila do regálu. Umí spočítat i to, co jste vzala vy a co vzal váš manžel. Po odchodu z obchodu vám přijde faktura a z karty se vám strhnou peníze. V Číně lidé nepoužívají platební karty. Tam se podíváte do kamery, ono vás to identifikuje a máte zaplaceno. Ale ten přístup Amazonu se mi líbí.

Otázky ohledně umělé inteligence s sebou nesou také to, jak je to zneužitelné. Jak to bude zabezpečeno?

Je to podobné, jako hra na policisty a zloděje, kteří jsou vždycky o krok vpřed. Je jen na nás, jak umělou inteligenci využíváme, protože zneužít se samozřejmě dá – stejně jako každá jiná věc. Myslím si, že to směřuje k tomu, že člověk bude muset být víc nedůvěřivý vůči informacím, které vidí. Jak si ověřit, jestli je informace pravá, nebo ne?

Hodně se řeší to, jakým způsobem by se umělá inteligence měla využívat ve školství.

Od mých kamarádů, kteří jsou učitelé, vím, že největší problém je, že se ty děti neumí ptát. A to je problém nejen u dětí, ale i u těch starších. Musí se vymyslet, jak to správně zakomponovat do výuky. Je to samozřejmě neuvěřitelný zdroj informací a tím pádem to i šetří čas. Je to takový učitel, kterého mám vždy po ruce. V rámci Google User Group proběhne takové povídání od učitelů pro učitele o tom, co je to umělá inteligence a jak to může pomoci ve výuce. Budeme tam srovnávat jednotlivé nástroje. Zapojují se do toho i čeští učitelé, mají své vlastní projekty a nápady, jak to do té výuky zahrnout. Ale třeba Vysoká škola ekonomická řekla, že chce rušit seminární práce, které byly napsané s pomocí umělé inteligence.

Jaké jsou nejnovější trendy ohledně AI?

V loňském roce to bylo o tom, že uměla psát. Neuvěřitelně rychlým způsobem se zlepšila i ta kvalita a i ta čeština už je velice dobrá. Poté se naučila rozpoznávání věcí na fotografii a je schopna se o tom bavit. Také přibylo to, že umí mluvit – ten hlas byl nejdříve hodně strojový, ale teď si umí dokonce namluvit vlastní hlas nebo použít cizí hlas. V tom letošním roce se mluví o tom, že by měla víc porozumět videu.

Co nějaké využití AI pro seniory?

No, já jsem byl překvapený, že senioři to používají extrémně dobře a už dlouhou dobu. Pro seniory to má obrovský potenciál, protože může být partnerem – někým, s kým si mohou popovídat.

Využíváte tedy tu nejnovější verzi ChatGPT?

Ano, je to verze, která je placená. Stojí zhruba pět set korun a určitě bych každému doporučil, aby si to třeba na měsíc zkusil. Dostanete se tak k tomu nejlepšímu, co u nás aktuálně je. My si tady ve studiu zkusíme mluvení.

My jsme tady už připravili, že jsem Markéta, že jsem žena a že si budeme tykat. Umělou inteligenci jsme pojmenovali Honza. Tak pojďme na to. Ahoj Honzo, jak se dnes máš? Jsi připravený mi odpovídat?

ChatGPT: Ahoj Markéto, děkuji, že se ptáš, mám se dobře a jsem připravený ti odpovídat. Co tě zajímá?

Honzo, jsme v rádiu. Jak vnímáš rádio jako komunikační prostředek v roce 2024? Poslouchá ho ještě hodně lidí?

ChatGPT: Rádio je i v roce 2024 stále důležitým komunikačním prostředkem. Přestože technologie postupuje a objevují se nové formy digitálního obsahu jako podcasty a streamingové služby, rádio si zachovává svou popularitu a relevanci. Je to díky jeho snadné přístupnosti, schopnosti okamžitě informovat o aktuálních událostech a nabídce rozmanitých hudebních a mluvených žánrů. Rádio je také cenné pro ty, kteří chtějí poslouchat obsah na cestách nebo při práci, kde není vhodné nebo možné sledovat video. Navíc lokální rádiové stanice poskytují obsah specifický pro danou komunitu, což může být pro mnohé velmi přitažlivé.

Děkuji Honzo. Jaké bude počasí v příštím týdnu?

ChatGPT: V příštím týdnu se počasí v České republice bude pohybovat mezi polojasnem a oblačností s příležitostnými dešťovými přeháňkami, nebo slabým deštěm. Teploty ráno se budou pohybovat od pěti do minus čtyři stupňů Celsia, zatímco odpolední maxima dosáhnou jedna až deset stupňů Celsia. Občas může na horách sněžit. Další týden nás čeká proměnlivé počasí s teplotami, které se budou pohybovat v rozmezí od tří do patnácti stupňů Celsia, v závislosti na dni. Během týdne se očekávají jak slunečné dny, tak dny s deštěm nebo přeháňkami a dokonce i sněhové srážky. V pondělí bude teplota mezi pěti a devíti stupni Celsia.

Honzo, 20. února mi začínají jarní prázdniny a chci jet lyžovat do Alp. Mám jet do Itálie, do Rakouska nebo do Francie?

ChatGPT: Všechny tři možnosti mají své kouzlo a nabízejí vynikající podmínky pro lyžování, takže výběr závisí na tvých preferencích a prioritách. Itálie je známá svou vynikající kuchyní a přátelskou atmosférou. Lyžařská střediska jako Livigno, Cervinia nebo Sestriere nabízejí dobré lyžování a krásné scenérie. Rakousko je zase slavné svou útulnou alpskou kulturou, perfektně připravenými sjezdovkami a après-ski zábavou. Střediska jako St. Anton, Ischgl nebo Sulden lákají lyžaře z celého světa. Francie má rozsáhlé lyžařské areály s velkým množstvím sjezdovek, které uspokojí jak začátečníky, tak pokročilé lyžaře. Střediska jako Chamonix nebo Tignes nabízí skvělé možnosti lyžování. Pokud jde hlavně o rozsáhlé lyžařské oblasti a moderní vybavení, Francie může být tou pravou volbou. Rakousko zvítězí, pokud hledáš kombinaci skvělého lyžování, tradiční atmosféry a après-ski. Itálie je skvělá pro kombinaci lyžování s výbornou kuchyní a příjemnou atmosférou. Zvaž také aktuální sněhové podmínky a cestovní omezení, která mohou hrát roli v svém rozhodování.

Děkuji. To bylo vyčerpávající. (smích) Tak co bychom si ještě řekli o AI?

ChatGPT ukázala tento týden takovou novou funkci, kterou postupně bude přidávat – že si bude věci pamatovat, nebo zapomínat. Takže budu moct říct, ať si zapamatuje třeba to, že mám děti a mám ráda lyžování v rakouských Alpách. A potom, když se někdy později zeptám na doporučení na výlet, tak mi navrhne, jestli nechci jet s dětmi do těch rakouských Alp. Časem tedy může znát, jaké máte ráda knížky, jakou hudbu posloucháte a je schopna se o tom mnohem důkladněji a víc bavit. Také začínají experimenty s firmou Delphi.ai. Oni mají slogan “naklonuj se”. To znamená, že pokud by tam například nějaké celebrity nahrály své názory, tak najednou dají možnost svým fanouškům, aby se s nimi pobavili.

Umí ChatGPT vyvěštit třeba výsledek nějakého fotbalového zápasu?

Asi nám neodpoví dobře, ale zkusíme to.

Honzo, jaké šance má český fotbalový tým na Mistrovství Evropy ve fotbale?

ChatGPT: Český fotbalový tým má určitě šanci ukázat svůj talent a bojovnost. Hodně záleží na sestavě týmu, formě hráčů v době turnaje a na skupině, do které bude Česká republika zařazena. Historicky český tým dokázal na evropských šampionátech překvapit, jako v roce 2004, kdy postoupil do semifinále. Klíčové bude, jak se tým připraví na turnaj, jakým způsobem zvládne kvalifikační zápasy a jak se vyrovná s tlakem velkého turnaje. Velkou roli hraje také taktika trenéra a schopnost týmu přizpůsobit se různým soupeřům. Je důležité sledovat výkony českého týmu v přátelských utkáních a v kvalifikaci, aby bylo možné lépe posoudit jeho šance. Nicméně ve fotbale je vše možné a český tým určitě má potenciál postoupit ze skupiny a potrápit i favorizované soupeře.

Honzo, řekneš mi, kdo je v naší skupině na mistrovství Evropy 2024 ve fotbale?

ChatGPT: Na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 v Německu bude český tým hrát ve skupině F společně s Portugalskem, Tureckem a vítězem playoff skupiny C. Zápasy této skupiny se budou konat od 18. do 26. června 2024. To znamená, že český tým se střetne s velmi silnými soupeři, což slibuje zajímavé zápasy. Další informace najdeš na Wikipedia.

My si tady hrajeme. Pojďme Martine představit, co jsme tady vymysleli.

Martin Krček: Ano, udělali jsme takovou strašně jednoduchou věc. Markéta přečetla jednu stránku, což zabralo asi minutu a půl. My jsme ten hlas nahráli a vložili jsme do jednoho nástroje, který se jmenuje ElevenLabs a dělá klonování hlasu. Takže my jsme tento dvouminutový záznam nahráli k nim do aplikace a čekali jsme asi tak třicet vteřin, než ho zpracoval. A teď nám ta umělá inteligence přečte hlasem Markéty Rachmanové předpověď počasí.

ChatGPT: U předpovědi počasí vás vítá umělá Markéta Rachmanová. Přes naše území přejde od západu teplá fronta, za kterou k nám bude po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou, kde se bude proudit teplý vzduch od jihozápadu až jihu. V sobotu přes střední Evropu dále k východu postoupí studená fronta a za ní k nám pronikne chladnější vzduch. Na začátku příštího týdne přejde přes střední Evropu k východu brázda nízkého tlaku vzduchu a postupně kolem oblasti nízkého tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou začne na naše území proudit teplejší vzduch.

Měla jsem tam takové nářečí. (smích) Šlo by to využít na čtení nočních zpráv, které samozřejmě nikdo nechce číst, protože chtějí všichni spát.

Ano, to by šlo.

Kde se ta umělá inteligence zastaví?

Jsme na začátku a časem nám to umožní spousty nových věcí. Firma Tesla Elona Muska vyrábí roboty, kteří už chodí, dělají nějaké věci a v momentě, kdy s námi budou moct mluvit a budou vidět, tak už máme fyzického společníka. Robot by nám mohl pomoci také v domácnosti. Takže je to začátek a já se na to strašně těším. Ale určitě budou i nějaké negativní zkušenosti. U voleb v Americe to teďka vidíme – objevují se nahrávky a těžko říct, jestli to je ten reálný kandidát. Myslím si, že nás čeká velmi příjemná budoucnost a bude jenom na nás, jak se s tím popasujeme.

Krcek
Martin Krček · Foto: RADIO PROSTOR