Radio Prostor

Rusko bych ráda viděla jako součást Evropy. Dává to smysl a Evropu by to posílilo, říká Eliška Hašková-Coolidge

Politika

Eliška Hašková-Coolidge je bývalá ředitelka Kanceláře prezidentských zpráv, speciální asistentka pěti amerických prezidentů a odbornice na etiketu. V Prostoru pro dva s Lubošem Procházkou mluvili o současném politickém dění – válce na Ukrajině, blížících se amerických prezidentských volbách, Donaldu Trumpovi a Joe Bidenovi, ale řeč přišla i na současný stav české politiky.

PROSTOR PRO DVA

Eliška Hašková-Coolidge hostem Radia Prostor

0:00

0:00

Rozhovor s Eliškou Haškovou-Coolidge:

Přiletěla jste po několika týdnech ze Spojených států, kam pravidelně z Česka vyrážíte. Jaká je tam atmosféra před podzimními volbami?

Ošklivá, zlá a je to úplně jiná Amerika než ta, na kterou jsem byla celý život zvyklá.

Cítíte tu polarizaci společnosti padesát na padesát, nebo teď už víc?

Myslím si, že má stále větší šanci Donald Trump.

Americká veřejnost ale řeší, že porota v New Yorku shledala exprezidenta Trumpa vinným ve všech třiceti čtyřech bodech obžaloby ohledně falšování finančních záznamů.

Všechno je to vykonstruované. Tam není nic pravdivé. Ale pravda je, že každý pátý hlas v korespondenční volbě je křivý. To bychom si měli uvědomit, když se tady bude hlasovat o korespondenční volbě.

Může mu vina prohrát podzimní volby?

Může. Ale většina už je asi rozmyšlená. Pokud tam nebude zase nějaké švindlování, tak to ale dopadne dobře.

Vy jste velmi decentní ženou, která má ráda slušnost. Když vidím Donalda Trumpa, který občas takzvaně uletí – vy sama mu vnitřně odpouštíte, když třeba nemluví vhodně nebo dělá nepřiměřená gesta?

Ano. U prezidenta je spíše důležité, aby byl poctivý, čitelný a aby měl sílu změnit názor, když to chce. Také musí mít odvahu, třeba Biden odvahu nikdy neměl.

Já jsem viděl v poslední době mnoho videí Joe Bidena, jak působí zmateně nebo unaveně. Může mu prohrát volby to, že již není při síle?

Víte, Joe Biden byl padesát let v Senátu Spojených států a nemá ani jeden zákon, o kterém bych mohla říct, že ho vymyslel nebo udělal.

Znáte Donalda Trumpa a Joe Bidena osobně?

Oba jsem viděla, ale Trumpa znám lépe.

Byl Joe Biden kdysi charismatický politik?

Nikdy mi nepřišel jako charismatický politik. Je korektní, je to gentleman ale tím to trošku haslo.

Vy jste se velmi dobře znala s Ivanou Trumpovou, že?

Ano, obě jsme tady dostaly cenu Univerzity Karlovy.

Setkávali jste se na americké půdě?

Tolik ne. Já jsem měla v té době jiné povinnosti, poznaly jsme se vlastně až v Česku.

Poletíte do USA volit?

Poletím.

Novinářka Hedvika Miller, která žije ve Spojených státech, mluví o tom, že kdyby byl Donald Trump prezidentem v době, kdy začala válka na Ukrajině, tak že by nikdy nezačala. Máte podobný názor?

Ano. Byl to první prezident za posledních dvacet let, který žádnou válku nezačal.

Kdyby Donald Trump letos na podzim vyhrál americké volby, myslíte si, že druhý den sedne na letadlo, poletí do Moskvy, posadí ty strany k jednacímu stolu a řekne “pánové, končíme”?

Ano, to se může stát. On je toho schopen. Ale na takovém jednání nesmí být jeden ten hnusný a druhý ten anděl.

Vladimír Putin si klade podmínky pro mírová jednání – myslíte si, že nový americký prezident bude hybatelem té situace a třeba Putina přesvědčí o jiném názoru?

Ne, já myslím, že názor Putina je v tomto logický, je dán ruskou historií – Rusko je bohatá země, ale vždy potřebovalo přístav, který v zimě nezmrzne. A víte, ty nejhorší časy, které jsme tady za totality zažili, to bylo Rusko pod vedením Ukrajinců. Brežněv a Chruščov byli Ukrajinci.

Stalin byl Gruzínec. A pak nás vysvobodil Rus Gorbačov. Ono to není moc populární takhle říkat, ale nenávidět Rusko, protože nás tady dva Ukrajinci tolik let trápili, to se mi zdá trošku zvrhlé. Myslím si, že musíme respektovat teritoriální vytyčenost – a to se nedělo. Já myslím, že jsme toho Putina hodně provokovali k tomu, aby udělal, co udělal.

Jak moc se v USA řeší válka na Ukrajině?

Hodně. Mně je líto těch chudáků na Ukrajině, kteří ztratili domy – a těch nevýznamných, normálních lidí. Já jsem to také zažila, v osmi letech jsem utíkala s jednou taškou, maminka měla tříletého syna na zádech… Takže já vím, co tohle přináší a jak je to těžké. Ale myslím si, že to, co se děje, je o penězích a je to nemorální a nemravné. A lidé by kvůli tomu neměli ztrácet domovy a trpět. Nestojí to za to.

Po příletu do Česka jste chtěla volit do europarlamentu, ale nakonec to nedopadlo. Co se stalo?

Zavolala jsem starostu Hartmanic, kde mám trvalé bydliště a řekla jsem mu, aby mi poslal volební průkaz na mou pražskou adresu. On to udělal, ale přišlo mi to pozdě.

Když jste pak viděla výsledky za českou stranu, tak byla jste spokojená?

Ano.

Jak vidíte fungování Evropské unie v příštích letech?

Já se strašně bojím té války – aby se ještě víc nerozšířila. Neměli bychom říkat, že Rusko porazíme. To je úplný nesmysl. Rusko nejde porazit. A dalo nám takové bohatství umění, hudby, psaní, a to nikdo nevymaže. A já myslím, že zavřít si k tomu dveře je úplné šílenství.

Ale shodneme se na tom, že tím kdo vyprovokoval tu válku, bylo Rusko.

My jsme ho k tomu provokovali. Protože jsme slíbili, že necháme Ukrajinu být neutrální zemí a že s ní nebudeme nic dělat. A najednou jí nabízíme členství v EU i NATO.

A vy sama vidíte budoucnost Ukrajiny kde? Jako neutrální stát?

Ano, jako neutrální stát – ani ruský, ani evropský. V médiích je pořád to Rusko vykreslované jako to sovětské Rusko. A to je špatné, protože historie se mění. Já bych ráda Rusko viděla jako součást Evropy. Myslím si, že to má smysl a Evropu by to strašně posílilo.

Jaká je podle vás česká společnost roku 2024?

Tak já myslím, že jsme všichni dotknutí tím covidem, mělo to velice negativní dopad na naši společnost – a nemuselo to tak být, bylo to vykonstruováno.

Máme rok a půl do parlamentních voleb. Zatím vládne pětikoalice. Hýbe podle vás českou společností politické dění, nebo si myslíte, že máme ještě selský rozum?

Ten selský rozum trošku ztlumilo to rozhodnutí sjednotit pět stran. Protože my jsme je vlastně platili za to, aby se hádali. Málo co pozitivního dokázali. Byl to velký klam na lidi a nemělo to nikdy nastat.

Když se jako odbornice na etiketu podíváte na nový prezidentský pár, tak jak se vám líbí?

Tak vzhled je určitě velice přívětivý, ale tím to pro mě končí.

Když jste v Česku, tak se prý potřebujete setkat s intelektuály, které máte ráda?

Ano, je to pro mě velice důležité. A také je zajímavé, jak se tím učíte. Já zvu všechny občany České republiky, aby si dali ten čas si ty noviny přečíst, ty zprávy vyslechnout. Protože já myslím, že jedině volební povinnost nás přivede k lepším časům. Křičení a nadávání ničemu nepomůže.

Našim posluchačům doporučuji vaši knihu Pět amerických prezidentů, česká babička a já. Vy jste mi tu knihu dnes přinesla. Já jsem ji ještě nečetl, ale těším se na to.

Když jsem začínala v Bílém domě pod Kennedym, tak se mě nikdo nezeptal, jestli jsem demokratka nebo republikánka. Což je vidět, jak se Amerika změnila. Nejenom, že teď musíte být členem jedné či druhé strany, ale musíte být na té správné pobočce v té dané straně. Takže to je k neuvěření, jak se tohle zkomplikovalo.

Byla Jackie Kennedy opravdu tak pěkná?

Jackie Kennedy byla krásná žena. Také ovšem nakopla Ameriku k tomu, aby se stala víc pozorná tomu, co se děje ve světě. Oni uměli zapojit lidi do dění.

Collidge
Eliška Hašková-Coolidge · Foto: RADIO PROSTOR