Radio Prostor

Pro film musíte hořet. Doufám, že můj plamen zase zažehne, říká dokumentaristka Třeštíková

Dokumentární tvorba a podcasty

Hana Třeštíková, známá osobnost české dokumentární tvorby, politiky a nyní i podcastové scény v rozhovoru otevírá téma propojení rodinných vazeb, kreativity a politického angažmá. Jaké je to přejít z hektického rytmu politiky do světa podcastů? Jakou roli v jejím životě hrají rodinné vztahy a jak se promítají do její tvorby? Dozvíte se v pátečním Prostoru pro dva, který moderoval Petr Lutonský.

Hana Třeštíková, jejíž jméno je synonymem pro kvalitní dokumentární tvorbu, v poslední době rozšířila své působení také na politickou scénu a nyní přidává další dimenzi - svět podcastů. Ve svém podcastu Třeštění, který vede společně se svým bratrem, se věnuje rozhovorům s osobnostmi, které oba považují za zajímavé, přičemž zatím se zaměřují převážně na kulturní scénu. „Jsou to rozhovory s osobnostmi, které máme rádi a s kterými se chceme bavit," popisuje Hanka koncept svého podcastu, který má ambici rozšířit spektrum témat a hostů.

Hana v rozhovoru zmiňuje, že přechod z politiky, kde zastávala funkci radní pro kulturu hlavního města Prahy, do světa podcastů byl pro ni přirozeným krokem. „Když jsem skončila s politikou, měla jsem pocit, že je čas se věnovat něčemu novému, něčemu, co mi umožní zůstat v kontaktu s kreativní scénou," vysvětluje. Přestože její angažmá v politice jí nedovolilo se plně věnovat tvůrčí práci, podcasting ji nyní nabízí platformu pro kreativní vyjádření a sdílení názorů.

Kromě svých profesních aktivit Hana Třeštíková hovoří o významu rodinných vazeb, které hrají klíčovou roli jak v jejím osobním životě, tak v její tvorbě. „Rodina je pro mě základ, zdroj inspirace i opory," podotýká. Vztahy s rodinou, zejména pak vedení podcastu se svým bratrem, ji přivedly k novým poznatkům o sobě samé a o dynamice rodinných vztahů.

Pro Hanu Třeštíkovou je důležité nacházet rovnováhu mezi veřejným angažmá a soukromým životem, mezi politikou a kreativitou, mezi rodinoua osobním rozvojem. „Všechny tyto aspekty mého života se vzájemně ovlivňují a pomáhají mi růst. Jsem ráda, že jsem mohla zažít tak rozmanitou kariéru a že teď mohu své zkušenosti sdílet prostřednictvím podcastu," dodává. Svým příkladem ukazuje, jak se dá harmonicky skloubit profesní kariéra s bohatým osobním životem.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Hankou Třeštíkovou

0:00

0:00

Trestikova
Hana Třeštíková · Foto: Facebook