Radio Prostor

Primátor s naběračkou nebo Rybova mše. Vánoce oslavíte i na Staromáku

Vánoční program

Ještě nemáte program na svátky nebo jen chcete nasát pořádnou vánoční atmosféru? Vůně svařáku, trdelníků nebo klobás už provoněly Staroměstské náměstí. Přinášíme vám program událostí, které v pražské metropoli můžete během svátků navštívit:

24.12.

Tradiční rybí polévka

Pro Pražany a návštěvníky metropole čeká na Staroměstském náměstí příjemná tradice. Pražský primátor Bohuslav Svoboda se se svým týmem ujme naběračky, aby kolemjdoucím společně nabídli typický sváteční český pokrm - rybí polévku.

Vánoční polévka je určena především potřebným, chudým a lidem bez domova. Každý rok ji ale organizátoři nabízejí i pro všechny ostatní, kteří se na Staromák vydají. Tedy Pražanům nebo turistům.

Letos na ní pracuje celkem šest kuchařů, kteří se řídí podle originálního receptu. K vydání bude připraveno celkem 2000 porcí. Na polévku je použito 260 kg kaprů z českých rybníků, 130 kg zeleniny (především mrkev, celer, petržel), 40 kg cibule, 90 kg hladké mouky, 65 kg másla, 60 litrů smetany a šmrnc tomu dodává originální koňak, karamel a osmažené krutony na másle.

Tradiční ochutnávka začíná v 11 hodin a bude probíhat do vyprodání zásob.

Vánoční koncert

K vidění a především ke slyšení bude od 21 hodin Česká mše vánoční „Hej mistře!“ od Jakuba Jana Ryby. Zpívat a hrát bude pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté

25.12

Pohádka pro děti + pěvecký sbor

od 16 hodin je připraven program pro děti a pohádka Župan peče cukroví. Od 17.30 bude vystupovat dětský pěvecký sbor Coro Piccolo s Josefem Vágnerem

26.12.

Vánoční pohádka + hudební vystoupení

V 16 hodin se uskuteční vánoční pohádka pro celou rodinu. Kdo si bude chtít zatancovat a zpříjemnit si vánoční svátky, může se podívat na vystoupení staropražské kapely v 17:15.

Stánky se širokým sortimentem budou na Štědrý den otevřeny mezi 10-14 hodinou, během svátků pak budou otevřeny od 10 do 22 hodin až do 6. ledna.

Rozsvěcení vánočního stromku se stále opakuje od 16:30 do 21:30 každou hodinu v půl. Doprovází jej animace a písnička ze Tří oříšků pro Popelku.

Veškeré informace nám ve vysílání Radia Prostor prozradila Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, a.s., hlavního organizátora největších vánočních trhů v Praze, na Staroměstském a Václavském náměstí.

Trhy
Foto: www.trhypraha.cz