Radio Prostor

Pokud vyhraje volby Kamala Harris, čeká USA hotový komunismus. Přitom jsem před nimi s Waldou utekla, říká Olga Matušková

Politika a společnost

Olga Matušková je zpěvačka a podnikatelka, která s Waldemarem Matuškou byla přes třicet let, z toho většinu času žili v USA. O tom, jaký byl jejich život na Floridě, jak vypadá současná Amerika, co si myslí o Trumpovi nebo například o tom, proč se nechystá přestěhovat zpátky do Česka, mluvila v Prostoru pro dva s Lubošem Procházkou.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Olgou Matuškovou

0:00

0:00

Rozhovor s Olgou Matuškovou:

Moderuje Luboš Procházka

Vy žijete za oceánem od konce 80. let. Máte čas sledovat dění v Česku?

Moc ne a zjistila jsem, že je asi dobře, že na sledování nemám čas.

Pojďme tedy k americké politice. Všichni tady samozřejmě sledujeme to, že budou prezidentské volby. Kandidáty jsou bývalý prezident Donald Trump a současná viceprezidentka Kamala Harris. Vy jste byla podporovatelkou Donalda Trumpa. Změnilo se to?

Nic se nezměnilo a nic se nezmění, i když ho chtějí zavřít na doživotí, shodit ze schodů jako Ivanku, potom ho chtějí zastřelit… Jednou se netrefili a jednou atentátníka zachytili. A Trump pořád má obrovskou podporu lidí.

Mohla byste rozebrat tu situaci v Americe? Vy tam žijete od konce 80. let, že?

Ano, a proto nehodnotím tu českou politiku.

Povězte mi, v čem je Trump lepší než Kamala Harris.

Ve všem. To si ani nedovedete představit. Kamala Harris je komunistka, marxistka a nevím, co ještě všechno. Svého prezidenta – kterým je Biden, i když on o tom už asi ani neví – také obvinila, že je rasista a že si ji jako viceprezidentku vybral až na radu George Sorose.

Ta celá anabáze okolo Joe Bidena je zajímavá. My jsme ho mohli vidět v červnu v televizní debatě, kde byl velmi slabý, čelil kvůli tomu kritice a nakonec řekl, že chce uvolnit prostor…

Neřekl. To byl normální převrat. On k tomu byl donucen svým vlastním aparátem.

Vy jste viděla tu červnovou debatu mezi ním a Donaldem Trumpem? Skutečně byl tak slabý?

Viděla jsem tu debatu, ale to nebylo jen o ní. To, že je slabý, se vědělo už roky. On už o sobě nevěděl, zakopával, přeříkával se, padal – třeba Fox News ukazovaly, jak stoupá do letadla a třikrát spadne na schodech nebo jak spadne z kola… To bylo hrozné. První muž světa nevěděl, která bije – a dodneška to neví.

Určitě by si člověk měl uvědomit, kdy je už ve věku, kdy na svoji práci nestačí.

Ano. Nebo by měl podstoupit lékařskou prohlídku. Prezident Trump, který není o moc mladší, tak řekl, ať mu udělají jakoukoliv lékařskou zkoušku, pokud ji udělají i Bidenovi. Biden to ale odmítl. Nechtěl, aby ho někdo zkoušel. On někdy opravdu neví, kde je – neumí ani odejít ani z jeviště, musí ho odvézt a zachytit. Je to ostuda světa.

Donald Trump říká, že Joe Biden a jeho administrativa jsou asi tím nejhorším, co Bílý dům potkalo. Souhlasíte s tím?

Naprosto. Tam od založení nikdo horší nebyl. Když jsme utekli my, tak ti lidé, kteří tam byli od 68. roku, tak říkali, jak to tam bývalo nádherné a že za nich to bývala “ta Amerika”. A ti lidé, kteří tam utekli ještě dříve, tak zase jim říkali, že ti později příchozí ani neví, co bývala “ta Amerika”. No a teď je Amerika v tom nejhorším stavu vůbec. Ten národ je strašně rozdělený, rozmasakrovaný – a to je vše kvůli těm levičákům.

Kdyby Donald Trump zvítězil, mohl by zastavit válku na Ukrajině? Myslíte, že poletí do Moskvy, posadí je ke stolu a řekne “konec”?

Nevím, jak by to udělal, ale myslím, že by to dokázal. On sám na tuhle otázku odpověděl, že by to udělal rychle, ale že nebude nikomu vytrubovat, jak to udělá. Řekl, že nesmí už umírat tolik nevinných lidí – a co chtít víc? A je pravdou to, že kdyby on byl u vesla, tak by do toho Putin nikdy nešel.

Myslíte, že by uklidnil i tu situaci na Blízkém východě?

Vždyť už to pod kontrolou měl. Íránu zmrazil peníze a všem zakázal, aby od nich brali ropu, takže Írán přivedl úplně na mizinu. A Biden jim ty peníze uvolnil a ještě jim poslal další i z těch mých daní, že jo. Takže Írán se postavil na nohy. Celá tahle situace vznikla tím, že to Írán financuje!

Byla jste někdy na Trumpově mítinku?

Dvakrát jsem tam byla.

Jaké to je?

Je úžasné, když vidíte, kolik lidí má stejný názor jako vy. Ti lidé tam jsou i v dešti, v zimě… A všichni máme stejný názor a všichni ho chceme vidět a slyšet. Zleva ho furt uráží, že se nechová prezidentsky. Ale my nechceme, aby se choval prezidentsky! On je vtipný, dovede si udělat legraci i sám ze sebe a oni to pak používají jako vážné věci. Je strašné, jak proti němu jdou – jak vláda a FBI, tak CIA, všichni prostě.

A má podle vás nějaké chyby?

Nevím o tom, že by udělal nějakou závažnou chybu.

A nevadí vám, že pro ostré slovo nejde daleko a je takový drsný?

Spíš bych řekla, že je takový lidový, což mají lidé rádi. Víte proč Biden za tři a tři čtvrtě roku pustil přes dvacet milionů ilegálních lotrů, chudáků a všeho možného přes hranice? Protože dělníci ho nechtějí volit – Trump mu ukradl dělnickou třídu. Z republikánů měl nejvyšší počet co se týče podpory černých a hispánských voličů. Měl nejvyšší počet dělníků a i některé odbory ho podpořily. Takže oni z toho dostali takovou hrůzu, že začali pouštět lidi bez papírů, kterým jen rozdávali telefony. No, na co jsou ty telefony? Aby jim v určitou dobu zavolali a řekli, koho budou volit a jak to budou dělat. Teď bojují o to, aby těch dvacet milionů lidí mohlo jít k volbám. Já jsem taky imigrant, ale my jsme si hezky počkali. Za Trumpa byla nejnižší ilegální emigrace, a to je důležité. Dnes už Kamala Harris ani nechce říct, že jsou to imigranti, říká, že jsou “příchozí” – a dostanou zdravotnictví, dostanou bydlení, dostanou práci, dostanou všechno. O Trumpovi se také říká, že je šovinista pro kterého existuje jen Amerika, ale to je vytržené z kontextu. On říká “America first”, ale za tím je to, že předpokládá, že každý vůdce státu bude ten svůj stát mít jako první. A potom se dají udělat dobré společné “dealy” a obchody na úrovni.

Znali jste se s Ivanou Trumpovou? Viděli jste se někdy?

Já jsem ji potkala jen jednou, když jsme hráli ještě s Waldemarem. V New Yorku přišla na náš koncert Julia Richman a přivedla ji tam Ája Vrzáňová, kterou jsme dobře znali. Tak tam jsem jí pozdravila, ale byl tam takový šrumec. Pak odešly a už jsme ji nikdy nepotkali.

Vy jste zmínila, že jí shodili ze schodů. Co tím myslíte?

Možná někdo řekne, že jsem blázen, ale oni šli Trumpovi i po jeho dětech a staly se věci, které ani nebudu jmenovat. Chtěli ho úplně zdeptat, aby odstoupil. Chtěli mu také vzít všechny peníze, pak se po něm střílelo. A já věřím, že to byl “inside job”. Toho střelce zabili, takže už nikdy nemůže říct, kdo ho tam poslal a kdo ho platil. A teď, ještě než jsme odjížděli, na něj byl další atentát… Takže oni dělají všechno možné, protože se ho bojí. Podle mě je on jediný člověk, který s tím vším může něco udělat.

Opustíme teď politiku. Jak jde život na Floridě a jak je na tom realitní trh?

Lidé prchají ze států jako je Kalifornie – můj nastávající muž z ní také uprchl, ale ten ne kvůli politice…

Ale kvůli vám.

No kvůli mně, to je pravda. Já jsem mu řekla, že do toho komunistického státu se v životě nepřestěhuji. To je strašné a New York je také výspa, takže se teď všichni cpou na Floridu. A tam si normální člověk dřív koupil za sto nebo dvě stě tisíc domeček, který teď stojí desetkrát tolik. To je dobré, když chce člověk prodat, ale pro ty místní to jsou šílené sumy, protože Florida nebyla nikdy tak bohatý stát jako Kalifornie nebo New York. Ale máme výborného guvernéra, DeSantise, který také chtěl být prezident, ale všichni chtěli Trumpa. Já jsem ho měla ráda, pak šel proti Trumpovi, tak jsem se ho zřekla. (smích) Ale teď už ho zase mám ráda, protože on byl první, který odstoupil a Trumpa podpořil.

Jak se daří Waldíkovi? Ten je v New Yorku?

Ve čtvrtek asi také přiletí. Ale jinak žije v New Yorku. Teď byl asi rok na Islandu.

A on tam dělá také do realit?

Ne, on nedělá vůbec do realit. Dělá jen do našich realit, na které není čas. Ty domy, které jsme nasbírali, tak musíme také nějak začít opravovat a opečovávat.

Když jsem dnes odjížděl na natáčení, tak mi moje maminka říkala, ať se zeptám “jestli paní Olga neuvažovala o návratu sem”.

My jsme nikdy ani s Waldou neuvažovali nad tím, že bychom se vrátili. Pro něj to tam bylo lepší i podnebím – lépe se mu tam dýchalo – a myslím si, že si tam prodloužil život o spoustu let. Ale chceme se sem vracet dál. Já to tady mám moc rád a mám tady přátele. Prahu ničím nenahradíš, že jo. Ráda se sem vracím, a tak to asi zůstane. Z Ameriky bych odešla jen pokud by tam byl komunismus ještě horší, než byl tady. Ale to zase nevím, kam bych šla.

Pokud jde o současný pobyt v Česku, tak jste na turné se skupinou KTO, že?

Přijela jsem, protože KTO slaví šedesát let trvání. S Waldou jsme s nimi s malou přestávkou dělali 35 let. Tak mi volal Franta Hacker a Jakub Jirouš, jestli bych nepřijela – že by to chtěli oslavit i se mnou a udělat vzpomínku na Waldu. Tak jsem neodolala, ale pořád jsem věřila, že se něco stane a že nepojedu, (smích) protože už jsem stará, cestování už mě trochu zmáhá, ale říkala jsem si, že to musím udělat pro ně. Jsem ráda, že o to stáli a že to děláme kvůli tomu Waldovi. A vyplnilo se mi to, protože ty koncerty jsou báječné. Čekají nás koncerty v Brně a v Lucerně, pak už budu mít čas na ty kamarády. A abych si na své narozeniny nemusela vybírat mezi kamarády tady a na Floridě, tak 2. října – v den mých narozenin – budu v luftě. Takže se přiblížím i tomu Waldovi nahoře.

Kdyby tady Waldemar teď byl, co byste mu řekla?

To, co by mu řekli všichni – že odešel moc brzy. Nic jiného nejde říct.

Máte po něm něco, s čím jste často v kontaktu? Třeba nějakou fotku nebo knihu…

On nikdy nikomu neřekl, že kreslí, ale k narozeninám mi dával takové malinké obrázky. Tu rybička, tu něco jiného. A na ně se ráda dívám.

No vidíte. To asi veřejnost neví.

Ne, to nikdo neví. Jeden ten obrázek jsem dala do knížky, kterou jsme ještě s Waldou začali psát, jmenovala se Zákulisí našeho života. Pak jsem neměla sílu v tom pokračovat, ale Waldík mi řekl: “Maminko, měli bychom to dodělat, táta by byl rád.” Tak jsme to ve vlastním nákladu dodělali. Wadlík udělal grafiku, úpravu stránek, tisk, sázení. A do dneška jsme vděční té brněnské tiskárně, která Waldíkovi předala různé rozumy a techniky.

Olga Matušková
Olga Matušková s Lubošem Procházkou · Foto: RADIO PROSTOR