Radio Prostor

Po osmnácti letech na letišti bych si chtěl ještě zkusit šéfovat stravování, říká nový člen představenstva

Letiště Praha

Martin Šubrt si do Prostoru pro dva pozval Martina Kučeru, člena představenstva Letiště Praha, který v rozhovoru odkrývá zákulisí fungování letiště, jeho překonané výzvy a vizionářské plány pro budoucnost. Kučera sdílí příběh adaptace, inovace a neustálého zlepšování v jednom z nejdůležitějších leteckých uzlů regionu.

V průběhu své kariéry na Letišti Praha se Martin Kučera podílel na řadě klíčových rozhodnutí, která formovala současnost i budoucnost tohoto důležitého leteckého uzlu. Nabyl zkušeností od přímého řízení provozu až po strategické plánování na nejvyšších pozicích. V rozhovoru Kučera reflektuje jak své osobní zkušenosti, tak i širší kontext leteckého průmyslu nebo jeho největší výzvy: „Jednou z nich byla nepochybně covidová pandemie, která otestovala naši schopnost rychle reagovat na nepředvídatelné situace a udržet letiště v chodu i v těch nejtěžších podmínkách," popisuje Kučera jednu z nejvýznamnějších etap své kariéry.

Další významnou oblastí, na kterou Kučera poukazuje, je neustálý tlak na inovace a zavádění nových technologií. „Abychom udrželi krok s neustále se zvyšujícími požadavky na bezpečnost, efektivitu a komfort cestujících, musíme neustále hledat nové způsoby, jak vylepšit naše služby a procesy. Využití moderních technologií a digitalizace je pro nás klíčové," uvádí.

Kučera rovněž naznačuje, že budoucnost letiště Praha bude silně ovlivněna současnými plány na rozvoj a expanzi. „Stojíme na prahu velkých změn, které mají zlepšit nejen kapacitu a efektivitu, ale také ekologický dopad letiště. „Plánujeme rozšíření terminálové kapacity a zavádění zelenějších technologií, abychom snížili naši uhlíkovou stopu a zároveň poskytovali cestujícím lepší služby," vysvětluje s nadějí do budoucna.

Člen představenstva zdůrazňuje, že úspěch letiště nezávisí jen na technologickém pokroku, ale i na schopnosti adaptace na měnící se trh a potřeby cestujících. „Musíme být neustále o krok napřed, přemýšlet inovativně a hledat nové způsoby, jak se přizpůsobit a vyniknout v konkurenčním prostředí," dodává s přesvědčením o nezbytnosti neustálého vývoje.

Rozhovor s Martinem Kučerou tak otevírá zajímavý pohled do zákulisí letiště, které je často vnímáno pouze jako místo odletů a příletů. Ve skutečnosti je to komplexní organismus, který vyžaduje pečlivé plánování, strategické rozhodování a neustálou inovaci.

Prostor pro dva

Rozhovor s Martinem Kučerou

0:00

0:00

Kucera
Martin Kučera · Foto: PROSTOR PRO DVA