Radio Prostor

Platy žen a mužů? Rozdíl se snižuje, cesta za rovností je ale pomalá, říká projektová manažerka Equal Pay Day

Rovnost odměňování

Letošní rok přináší již 15. ročník konference Equal Pay Day, která se z malého semínka vyvinula v největší evropskou akci zaměřenou na rovnost odměňování žen a mužů. A stojí za ním silná žena - Helena Dreiseitlová, která se rozhodla vydat na cestu změny a otevřít tak diskusi, která byla před deseti lety mnohými považována za tabu. Jak se Equal Pay Day stalo největším evropským projektem svého druhu a co všechno můžeme očekávat od letošního ročníku v Praze? Dozvíte se v úterním O všem s Markétou Rachmanovou.

„Okamžitě mě uchvátila ta atmosféra, ta energie, ta podpora a bylo to celé úplně moje,“ vzpomíná Helena Dreiseitlová na své začátky u projektu. Helena nejenže převzala jeho otěže, ale také ho posunula na zcela novou úroveň. „Když jsem naskočila, rozdíl v odměňování mezi ženami a muži v České republice byl kolem 26 %. Teď jsme aktuálně na 17 %,“ popisuje s hrdostí, ale zároveň upozorňuje, že cesta k nulovému rozdílu je stále dlouhá a trnitá.

Konference je dějištěm mnoha inspirujících příběhů, vzdělávacích panelů a workshopů, které mají za cíl nejen osvětově působit, ale také motivovat ženy i muže k aktivnímu přístupu k tématu rovnosti. Jedním z novinek letošního ročníku je přejmenování druhého dne konference na Empower Day, který se zaměřuje na osobní rozvoj a posilování sebevědomí účastníků. „Je to jednoznačně o dobití baterek a poznání nových kontaktů. Musím říct, že téměř každý, kdo tam přijde, tam najde to, co hledal i nehledal,“ sděluje s nadšením Dreiseitlová.

Helena Dreiseitlová si přeje, aby si každý, kdo se konference zúčastní, odnesl domů pocit, že to nebyl ztracený čas. Equal Pay Day není jen o prezentacích a panelových diskuzích; je to zážitek, který zahrnuje workshopy, networking, mentoring a dokonce i zóny zaměřené na wellness a sebeobranu. Tyto aktivity jsou navrženy tak, aby podpořily celkovou pohodu účastníků a pomohly jim vytvářet smysluplné vztahy.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Helenou Dreiseitlovou

0:00

0:00

Helena Dreiseitlová
Foto: RADIO PROSTOR