Radio Prostor

Péče o kůži? Někdy méně znamená více, říká dermatoveneroložka Hercogová

Dermatologie

Prof. MUDr. Jana Třešňák Hercogová je jméno, které v oboru dermatologie značí více než jen lékařskou praxi. Za svou kariéru dokázala vybudovat renomovanou kliniku a zúčastnit se i vedení několika významných kongresů. Jak sama uvádí, „v dermatologii je krása v tom, že jde o obor široký a interdisciplinární. Je to pole, kde každý den můžete vidět něco nového a každý případ je jiný." Její slova reflektují hlubokou vášeň pro dermatologii, kterou si udržuje i přes dekády v praxi. Nahlédněte do její profesní cesty, osobní filozofie a nejnovějších poznatků v oblasti dermatologie.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Janou Třešňák Hercogovou

0:00

0:00

V roce 2001 zahájila Hercogová iniciativu, která výrazně přispěla k prevenci melanomu v České republice. „Začala jsem v roce 2001, kdy byl poprvé v České republice tzv. Evropský den melanomu. Stala jsem se členem Výkonného výboru Evropské akademie dermatovenerologie," vzpomíná s hrdostí. Tento projekt nejen zvýšil povědomí o kožních nádorech, ale také podpořil veřejnou důvěru v dermatologické vyšetření.

Přestože je její kariéra plná úspěchů, stále klade důraz na humanitní přístup ve své praxi. „Já nejsem ten, kdo by se věnoval estetické medicíně," přiznává Jana. "Můj názor je, že pokud by estetickou medicínu dělali ti, co opravdu umí obor dermatologie, tak je to úplně v pořádku." Její filozofie odmítá komercializaci medicíny a zdůrazňuje důležitost etiky ve zdravotnictví.

Na závěr našeho rozhovoru Jana reflektovala nad významem kontinuálního vzdělávání a adaptace na nové technologie a postupy v dermatologii. „Věda a medicína se neustále vyvíjejí, a je naší povinností jako lékařů držet krok, aby naše péče byla co nejlepší," uzavírá.

Hercogova
Jana Třešňák Hercogová · Foto: RADIO PROSTOR