Radio Prostor

Nevíme, do kdy budeme těžit, ani kdy máme skončit, říká předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné

Energetika

V dnešní době, kdy se svět potýká s klimatickými změnami a hledá cesty k udržitelné budoucnosti, se setkáváme s otázkami, jak vyvážit potřebu ekologické šetrnosti s realitou ekonomické efektivnosti. V rozhovoru s Pavlem Tomkem, předsedou dozorčí rady společnosti Sokolovská uhelná, jsme v Prostoru pro dva například prozkoumali, jak se tento energetický gigant snaží najít odpovědi na otázky uprostřed energetické transformace.

Pavel Tomek, který se po studiích na právnické fakultě Univerzity Karlovy zaměřil na advokacii a od roku 2006 spolupracuje se společností Sokolovská uhelná, představuje postavu, která se nebojí čelit výzvám moderní energetiky. Společnost, kterou reprezentuje, je jedním z největších nezávislých výrobců elektrické energie v České republice, a zároveň se snaží aktivně přispívat k ochraně životního prostředí.

Tomek se v Prostoru pro dva zamýšlí nad možností udržitelného využívání uhlí v energetice. Vyzdvihuje přitom význam uhlí jako zdroje, který je možné moderně a efektivně zpracovávat, ale zároveň upozorňuje na potřebu promyšlené strategie a podpory státu.

Představte si situaci, kdy je každý krok k modernizaci a ekologizaci energetiky sledován s lupou a kritikou veřejnosti a politiků. Tomek popisuje tuto situaci jako „rovnici, která nemá řešení." Energetická transformace je podle něj proces, který nelze uspěchat, a je třeba najít rovnováhu mezi ekologickými závazky a ekonomickou efektivitou. Toto vyvážení je klíčové pro zajištění stabilního a cenově dostupného dodávání energie.

Jedním z nejdůležitějších bodů, na které Tomek poukazuje, je nutnost podpory inovací a investic do nových technologií, které umožní ekologičtější a efektivnější využívání tradičních i nových energetických zdrojů. Zároveň zdůrazňuje význam edukace a informovanosti veřejnosti o energetice a o tom, jak jednotlivé energetické zdroje ovlivňují ekonomiku a životní prostředí.

RADIO PROSTOR

Rohzhovor s Pavlem Tomkem

0:00

0:00

Pavel Tomek
Foto: Suas Group