Radio Prostor

Některé hosty do 7 pádů nedostanu. Bojí se, že nebudou vtipný, říká Honza Dědek

Hudební publicistika

V dnešním O všem s Markétou Rachmanovou se známý hudební publicista a novinář Honza Dědek rozpovídal o své kariéře, proměnách hudby a médií a svém pohledu na současný hudební průmysl. Jeho příběh je plný vášně pro hudbu, vtipných anekdot ze setkání s umělci a reflexí změn, které digitální éra přinesla do světa médií.

V digitální době, kdy se zdá, že tradiční média postupně ztrácejí svůj vliv, přichází Honza Dědek s osvěžujícím pohledem na hudbu, novinářství a to, jak se oba tyto světy proměnily. Jako hudební publicista a novinář s dlouholetou praxí má Dědek nejen bohaté zkušenosti, ale také řadu fascinujících příběhů. Jedním z klíčových momentů jeho kariéry byla transformace z psaní tištěných článků na vedení rozhovorů před publikem a kamerami. „Teď to děláme před publikem, na kamery a bez autorizace," reaguje Dědek na změnu formátu, kterým se jeho práce v průběhu let vyvíjela. Tato změna reflektuje širší trend v médiích, kde autentičnost a bezprostřednost hrají stále větší roli.

Publicista vzpomíná na doby, kdy bylo třeba shánět hudbu na fyzických nosičích a jak tento proces ovlivnil jeho vztah k hudbě. Jeho zájem o muziku se odrazil ve sběratelství a postupně se přizpůsobil digitální revoluci ve streamování hudby. Zvláštní pozornost v rozhovoru věnoval i osobním setkáním s umělci a jak tyto zkušenosti ovlivnily jeho pohled na hudební průmysl. Dědek s nostalgií vzpomíná na rozhovory s legendami jako je Paul McCartney, Nick Cave nebo Jennifer Lopez a reflektuje, jak osobní interakce s umělci přináší jedinečný pohled do světa hudby.

V rozhovoru také diskutuje o současném stavu hudebních médií, kritiky a roli, kterou hrají v digitální éře. Poukazuje na to, jak se posunul způsob, jakým lidé objevují novou hudbu, a zároveň na to, že v některých aspektech může být kritika důležitější než kdy jindy. Jeho zkušenosti a příběhy jsou svědectvím toho, jak se vášeň pro hudbu a zvídavost mohou stát kompasem v neustále se měnící mediální krajině.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Honzou Dědkem

0:00

0:00

Dedek
Honza Dědek · Foto: RADIO PROSTOR