Radio Prostor

Musíme najít cestu, jak vyrábět více léků. Za jejich nedostatek můžou regulace, říká právník Dostál

Práva a zdravotnictví

Ve světle nedávné pandemie a stávajícího stavu českého zdravotnictví se Ondřej Dostál, český právník a vysokoškolský pedagog, specializující se na oblast práva a zdravotnictví, podělil o své postřehy a názory. Ukazuje na komplexní problémy, se kterými se naše společnost potýká a zaujímá kritický pohled na chyby v reakci na pandemii, nebo úskalí současného systému zdravotního pojištění. V rozhovoru s Markétou Šichtařovou přináší Dostál perspektivu na to, jak bychom měli přistupovat k otázkám zdraví a veřejné politiky.

Ondřej Dostál, právník se znalostmi a zkušenostmi v oblasti zdravotnictví, se ve svých postřezích zaměřuje na nedostatky, které české zdravotnictví trápí. V Prostoru pro dva odhaluje několik klíčových témat, která by podle jeho názoru měla být předmětem veřejné debaty a zásadních reforem.

Prvním bodem je Dostálova kritika opatření přijatých během pandemie COVID-19. Podle něj byla řada z nich přijata pozdě a byla zbytečně přísná, což vedlo k většímu poškození ekonomiky a vzdělávacího systému než bylo nutné. Dostál poukazuje na to, že jiné země, jako Švédsko, které zvolily liberálnější přístup, si vedly v dlouhodobém horizontu lépe.

Druhým důležitým tématem je problém s aktuálním modelem zdravotního pojištění v České republice. Dostál kritizuje současný systém jako neefektivní a zranitelný vůči politickému zasahování, což vede k rozsáhlým plýtváním finančními prostředky. Navrhuje, aby bylo zváženo přímější propojení pojištěnců se zdravotními pojišťovnami a podporuje myšlenku, že by část zdravotní péče mohla být financována soukromě, aby se zvýšila efektivita a snížila závislost na státním rozpočtu.

Dostál také poukazuje na problémy s dostupností léků a lékařskou péčí, které jsou podle něj důsledkem přehnané regulace a nedostatečného zohlednění reálných potřeb pacientů.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Ondřejem Dostálem

0:00

0:00

Ondřej Dostál
Foto: RADIO PROSTOR