Radio Prostor

Každý závod v jetsurfingu je bitva. Bez ostrých loktů to nejde, říká reprezentant Kulich

Jetsurfing

Jetsurfing je sport, který kombinuje rychlost, adrenalin a vodní element do jedinečného celku. Matyáš Kulich, český reprezentant v jetsurfingu a držitel stříbra z mistrovství Spojených arabských emirátů v roce 2022, v O všem s Markétou Rachmanovou přiblížil svět jetsurfingu, jeho kouzlo i výzvy.

Jetsurfing, jak nám Kulich vysvětluje, je sport pro pravé adrenalinové nadšence. „Je to kombinace Formule 1, MotoGP a surfingu, kde na karbonovém surfu s vnitřním spalovacím motorem dosahujeme rychlosti až 65 km/h. Princip závodu vychází z MotoGP – máme vytyčený okruh a určitý počet kol," popisuje Kulich. Sport vyžaduje nejen fyzickou zdatnost, ale i psychickou odolnost a finanční zázemí, což dělá jetsurfing disciplínou ne pro každého.

Kulich vyzdvihl i český původ tohoto sportu, který je vynálezem Martina Šuly z Brna. „Je to nádherný produkt a jsem hrdý, že je z Česka," říká s hrdostí. Příběh jetsurfingu začínal na jihu Moravy, dnes je však jetsurfing celosvětovým fenoménem s rozsáhlým závodním polem, které každoročně láká stovky jezdců z různých koutů světa.

Závody jetsurfu jsou vrcholným zážitkem nejen pro jezdce, ale i pro diváky. „Je fascinující, že jetsurfing, český vynález, se takto chytl mezi světovými sportovci," poznamenává Kulich. Systém závodů je pečlivě organizován, od technických přejímek přes tréninky až po samotné závody, přičemž je kladen důraz na bezpečnost a fair play.

Rozhovor s Matyášem Kulichem odhaluje nejen zajímavosti o jetsurfingu, ale i o osobnosti jednoho z jeho nejúspěšnějších zástupců. Kulich se s námi podělil o své zkušenosti, pocity z vítězství a výzvy, které jetsurfing přináší. Jeho příběh je inspirací pro všechny, kteří touží po adrenalinových zážitcích a nebojí se vydat na vodu za dobrodružstvím.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Matyášem Kulichem

0:00

0:00

Kulich
Matyáš Kulich · Foto: RADIO PROSTOR