Radio Prostor

Jsme pohádkáři a držíme se starých tradic. O tom ale divadlo není, říká režisérka Špinar

Film a režie

Herečka, režisérka a významná postava české divadelní scény Daniela Špinar v úterním O všem s Markétou Rachmanovou otevřeně mluví o svém dětství, transformaci a současném divadle. Od osobních příběhů se přesouvá k pohledům na umělecké výzvy a reflektuje svou kariéru.

Daniela neváhá mluvit ani o svých osobních transformacích. „Bylo to trošku zamotané," přiznává, když popisuje, jak se vyrovnávala s vlastní identitou a sexualitou. Její cesta od herectví k režii je vykreslena jako únik k větší kreativitě a svobodě.

Vedle osobních příběhů Daniela rozebírá i současný stav českého divadla, který vnímá jako stagnující a zachycené v konzervativismu. S kritickým okem hodnotí, jak se divadelní scéna vyrovnává s moderními výzvami a jak by se měla změnit, aby zůstala relevantní pro současné i budoucí generace. „My jsme takový pohádkáři," komentuje s nádechem smutku a frustrace české divadlo. Špinar se nebojí poukazovat na problémy, které vidí také ve vedení divadel a v přístupu k umělecké tvorbě.

Rozhovor s Danielou Špinar není jen portrétem jedné z osobností českého divadla. Je to příběh o hledání sebe sama, o transformaci nejen na osobní, ale i profesionální úrovni, odvaze čelit nejistotě a o síle k přijetí současných výzev a inovací.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Danielou Špinar

0:00

0:00

Spinar
Daniela Špinar · Foto: RADIO PROSTOR