Radio Prostor

Jeden jediný rizikový partner může pořádně zavařit, říká onkogynekolog

Onkogynekologie

V pondělním rozhovoru s předním českým gynekologem Jiřím Slámou jsme se ponořili do témat, která formují současnost i budoucnost gynekologie a onkogynekologie. Od prevence přes očkování proti HPV po nejnovější metody léčby rakoviny. Sláma nám otevřel dveře do světa, kde věda a péče o zdraví žen kráčí ruku v ruce s nejnovějšími technologiemi a poznatky.

Gynekologie a onkogynekologie jsou obory, které se neustále vyvíjejí a přinášejí nové možnosti léčby i prevence. V rozhovoru s Jiřím Slámou, který patří mezi špičky v české gynekologii, jsme se dozvěděli, jak se tento obor mění a jaké novinky přináší pacientkám.

„Prevence a především očkování proti HPV je klíčové, a to nejen pro ženy. Díky němu v některých zemích poklesl výskyt rakoviny děložního čípku o 90%," upozorňuje Sláma. HPV virus je příčinou většiny případů rakoviny děložního čípku, a očkování nabízí efektivní ochranu. Přestože se o tématu mluví převážně v kontextu ženského zdraví, Sláma připomíná, že očkování je důležité i pro muže, kteří mohou virus přenášet a také jimi může být ohroženo jejich zdraví.

Gynekologie se ale nezastavuje jen u prevence. Podle Slámy se za posledních 20 let enormně vyvinula zejména v operování. Díky pokroku v technologiích a personalizované medicíně je možné přistupovat k léčbě rakoviny mnohem cíleněji, což zvyšuje šance na úspěch a snižuje rizika pro pacientky. Ať už jde o pokročilé ultrazvukové techniky přes cílenou terapii až po nejnovější postupy v chirurgii, integrace těchto novinek do praxe je klíčová pro zlepšení péče o zdraví žen.

Sláma podotýká, že i přes veškeré pokroky v medicíně zůstává důležitá informovanost veřejnosti a přístup k očkování. „Jeden jediný rizikový partner může přenést HPV. Nezáleží na počtu sexuálních partnerů," upozorňuje na běžný mýtus, který může vést k podcenění rizika. Slámovy slova připomínají, že klíčem k úspěchu je informovanost a ochota jednat. Je na čase, abychom se postavili k výzvám současného zdravotnictví s otevřenou myslí a pevnou vůlí chránit nejen sebe, ale i naše blízké.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Jiřím Slámou

0:00

0:00

Jiří Sláma
Foto: RADIO PROSTOR