Radio Prostor

Istanbulská úmluva byla hlavně o penězích pro neziskové organizace. Komentovat kulturní války je má povinnost, říká senátor Hraba

Společnost

Nezávislý senátor Zdeněk Hraba, který je členem senátorského klubu ODS a TOP 09 v pořadu Prostor pro dva s Markem Stonišem vysvětlil pozadí motivů zastánců ratifikace Istanbulské úmluvy. Vadí mu například článek, na základě kterého by byly povinně ze státního rozpočtu financovány neziskové organizace. Jako důkaz, že Istanbulská úmluva nemá vliv na její hlavní deklarovaný smysl, tedy potírání násilí na ženách a dětech, uvedl příklad Francie a Německa, kde se jejich počty po přijetí úmluvy znásobily, včetně hromadných znásilnění.

Senátor Hraba kritizoval účastníky současných kulturních válek, a to včetně některých centrálních úřadů a institucí, že k prosazování svých záměrů používají emocí, a ne věcných argumentů. Konkrétně jmenoval vládní zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou. Podle něj se tato jejich metoda týká kromě Istanbulské úmluvy také zbraňové legislativy, zákona o manželství pro všechny nebo přijetí eura. V diskusích o euru a koruně kritizoval přístup ministerstva pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), které označil za zbytný úřad.

Proč se Zdeněk Hraba rozešel po volbách v roce 2021 s hnutím STAN, za které původně kandidoval? V čem spočívá jím prosazovaný kompromis u názvu manželství pro stejnopohlavní páry? Jak reaguje na kritiky ze sociálních sítí? Co si myslí o hnutí Pastoral Brothers, které jej kvůli textu o vietnamské komunitě vyzvalo k rezignaci na mandát? O tom všem byl dnešní pořad Prostor pro dva s Markem Stonišem a senátorem Zdeňkem Hrabou.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor se Zdeňkem Hrabou

0:00

0:00

Zdeněk Hraba
Zdeněk Hraba · Foto: zdenekhraba.cz