Radio Prostor

Improvizace chce odvahu. Riskujete, že budete trapný a nemožný, říká Igor Chmela

Divadlo a film

Hostem O všem s Markétou Rachmanovou byl známý český herec a muzikant Igor Chmela. Společně prozkoumali jeho vášeň pro divadlo, film a hudbu. Chmela mimo jiné odhaluje, jak tyto obory vzájemně ovlivňují jeho pohled na svět a proč pro něj neexistují hranice mezi jednotlivými formami umění.

V dnešní době, kdy hranice mezi uměleckými formami neustále blednou, Igor Chmela stojí jako živý příklad umělce, který tyto hranice nejen překračuje, ale doslova je ignoruje. V rozhovoru sdílí, jak se jeho cesta herectvím a hudbou prolíná a vzájemně ovlivňuje, čímž vytváří jedinečný umělecký výraz. „Pro mě je umění neustálá komunikace s publikem, ať už stojím na jevišti, nebo držím kytaru," říká Chmela, a tím připomíná, že v srdci každého skutečného umělce leží touha sdílet a komunikovat na nejhlubší úrovni. Jeho slova rezonují s mnoha, kdo vnímají umění jako univerzální jazyk.

Když se dotkneme tématu jeho hudební kariéry, Chmela s nadšením popisuje své experimenty s různými žánry: „Hudba mi umožňuje být spontánnější a volnější. Na rozdíl od herectví, kde je vše pečlivě naplánováno, hudba mi dává prostor pro improvizaci," uvádí Chmela.

Rozhovor odhaluje Chmelu nejen jako talentovaného herce a muzikanta, ale také jako hluboce zamýšlivého umělce, který pečlivě uvažuje o svém místě ve světě umění a jeho vlivu na společnost. „Věřím, že umění má moc spojovat lidi, překonávat předsudky a otevírat srdce," říká na závěr Chmela, připomínající nám všem, jak důležité je udržovat umění živé a relevantní v každé době.

Igor Chmela nám skrze svůj umělecký život ukazuje, že hranice mezi uměleckými formami jsou pouze iluzí, které mohou být překonány vášní, tvrdou prací a neustálým hledáním nových způsobů, jak vyjádřit naše nejhlubší emoce a myšlenky. Jeho přístup nás inspiruje, abychom se nezalekli prozkoumávat neznámé, experimentovat a vždy hledat způsoby, jak lépe komunikovat s těmi, kteří jsou ochotni naslouchat.

O VŠEM S MARKÉTOU RACHMANOVOU

Rozhovor s Igorem Chmelou

0:00

0:00

Chmela
Igor Chmela · Foto: RADIO PROSTOR