Radio Prostor

Hej Slované: Totál Balkán s Chorvatskou snoubenkou

Pátý díl podcastu Hej Slované

O prázdninách Češi valí do Chorvatska, tahle rovnice platí desítky let. Jenže do jakého Chorvatska? Jakou o něm mají představu? Co v něm hledají? Co nacházejí? A co přehlížejí? Nejen to řeší pátá epizoda podcastu Hej, Slované, který pro Rádio Prostor a Echo24 připravují redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver. Tentokrát si sourozenci poprvé pozvali k mikrofonu hosta: spisovatelku Blanku Čechovou, která v Chorvatsku žije a napsala o něm netradičního průvodce s názvem Jadranská snoubenka na cestách do Chorvatska. Celou epizodu najdete v podcastech Echa24 a na poslechových aplikacích.

Hej Slované: Totál Balkán s Chorvatskou snoubenkou

0:00

0:00

Na začátku se řeší, zda přišel host, anebo hostka – zda je toto nové slovo v češtině systémové, nebo ne, což Lukáš rozsekne podotknutím, kterým jiným slovům českým se toto podobá. Blanka Čechová se však s hostkou nesrovná, raději povypráví, jak k Chorvatsku přišla, co ví o poloostrovu Pelješac a jeho vinné révě. Přiznává, proč se po několika románech odhodlala napsat průvodce a že se rozhodla pojmout ho jinak, než bývá běžné: a sice poznat co nejvíce našinců, kteří v Chorvatsku žijí, a vyprávět o nich a jejich životě. Vylíčí, co je typické pro podnikavé chorvatské Češky, a doplní, co zřejmě na nich obdivují chorvatští muži – ostatně dodá, jak poznala svého manžela.

Blanka, žena nepřeslechnutelné vyřídilky, pak oba bratry – dokonce i zarytého balkánofila Jakuba! – překvapí podotknutím, jak významní turisté bývali kdysi v Chorvatsku Srbové. A poté sourozence poučí, co Chorvati nemohou zapomenout Čechům a proč mají Češi v Chorvatsku pořád výlučné postavení. A to nejen jako turisté, ale i jako domácí. Češi prý hledají neotřelé aktivity, které doposud nikdo jiný neobjevil: několik z nich vám bude prozrazeno. Zároveň se dozvíte, čemu se Chorvaté na Češích diví, co nesvedou pochopit a jakou roli v tom hraje třeba nejvyšší hora Pelješce Sveti Ilija. Anebo neznámé chorvatské vnitrozemí a jeho pohoří.

Ostatně jak vypadá ideální den běžného Chorvata z Dalmácie? Je to skutečně dolce vita, onen bájný sladký život spojený s jídlem, jehož přípravě se věnuje náležitý čas a pozornost, jak si u nás ve střední Evropě představujeme? A je činorodá česká žena na takový život z domova vůbec připravena? Jak se vychovávají děti ve smíšené česko-chorvatské rodině? To jsou jen některé otázky, které epizoda položí a zodpoví. Na závěr pak přijde velké překvapení: Lukáš se Blanky zeptá na to, jaký vztah k Chorvatsku by měl Ladislav Smoljak, nadšený jachtař, s nímž se spisovatelka přátelila a připravila knižní rozhovor. V odpovědi se dozví to, co v Česku ví patrně málokdo, možná dokonce nikdo: že na jednom místě Chorvatska existuje rokle, jež nese jméno po zakladateli divadla Járy Cimrmana, který zde havaroval v autě a se štěstím přežil.

Aneb konečně podcast, díky kterému se dozvíte, co na své oblíbené dovolené ideálně neminout. A komu by to nestačilo, může si na Blančině webu koupit její knihy: https://www.blankacechova.cz/ (Posílá je po Chorvatsku obratem i aktuálním dovolenkářům.)

Předchozí epizodu Hej Slované: Jak si v Srbsku hrají na volby najdete zde:

Hej Slované: Jak si v Srbsku hrají na volby | Radio Prostor
Hej Slované: Jak si v Srbsku hrají na volby | Radio Prostor
www.radioprostor.cz

V červnu se v Srbsku opakovaly bělehradské volby. Srby k tomu přiměla nespokojená Evropská unie, která tak reagovala na směšně zmanipulované volby v loňském prosinci. Proč přesně se musely opakovat? Jak se volby v Srbsku falšují? Co s tím mají společného létající taxíky? Nejen o tom je čtvrtá epizoda podcastu Hej, Slované. Ten pro Rádio Prostor a Echo24 připravují redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver. Celé epizody najdete v podcastech Echa24 a na poslechových aplikacích.

Hej SLované
Hej Slované · Foto: RADIO PROSTOR