Radio Prostor

Hej Slované: Jak si v Srbsku hrají na volby

Čtvrtá epizoda podcastu Hej, Slované

V červnu se v Srbsku opakovaly bělehradské volby. Srby k tomu přiměla nespokojená Evropská unie, která tak reagovala na směšně zmanipulované volby v loňském prosinci. Proč přesně se musely opakovat? Jak se volby v Srbsku falšují? Co s tím mají společného létající taxíky? Nejen o tom je čtvrtá epizoda podcastu Hej, Slované. Ten pro Rádio Prostor a Echo24 připravují redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver. Celé epizody najdete v podcastech Echa24 a na poslechových aplikacích.

RADIO PROSTOR

Hej Slované: Jak si v Srbsku hrají na volby

0:00

0:00

Jakub Lukášovi nejprve líčí aktuální situaci v srbské společnosti, představuje hlavní politické aktéry, jejich minulost i aktuální postavení. Vysvětluje, proč v Srbsku aktuálně neexistuje žádná relevantní opozice nebo že srbská vládní strana je dokonce úspěšnější a početnější, než ve svých nejlepších letech bývala u nás KSČ. Jako bonus přidává praktické poznámky k tomu, jak vláda v Srbsku v každodenním životě vypadá: proto se nedozvíte, kde v Bělehradě najít nové hlavní nádraží, zato zjistíte, proč je důležité, aby toto město bylo prvním na světě, které bude využívat létající taxíky. (Obzvlášť na to neexistující nádraží.)

Následně se řeč stočí na velké masové střelby z května loňského roku, ještě šílenější, než co jsme zažili v prosinci na pražské filozofické fakultě. Co přinesly rozsáhlé celonárodní demonstrace v Bělehradě? Jak vypadaly parlamentní a městské bělehradské volby? Kolik fantazie zapojil srbský prezident a jeho kancelář do manipulace s hlasy? Jaký vliv na to má rezoluce Evropského parlamentu o potřebě změnit v Srbsku volební systém? Bratři se v této pasáži pustí do sporu, zda je možné bydlet na trafostanici nebo jestli je standardní natáčet v den voleb v městské multifunkční aréně celovečerní film s pěti autobusy komparzistů.

Další pasáž se zamýšlí nad možnou budoucností srbského prezidenta Aleksandra Vučiće a řeší, jak dlouho se mu podaří udržet u moci, jestli trumfne nebo už trumfnul Viktora Orbána nebo jestli se skutečně pokusí nastolit v Srbsku konstituční monarchii. Ostatně směřuje ještě Srbsko do Evropské unie, anebo se vydává jiným směrem? A jak s tím souvisí bělehradští řidiči autobusů? Už spojení takových otázek naznačuje, že srbská politika je veliké dada, které stojí za pozornost. Bohužel se mu jí v Česku běžně nedostává.

Konečně podcast, díky kterému lépe pochopíte, co je to ta demokratická diktatura, která se s úspěchem šíří střední a východní Evropou!

Předchozí epizodu - Hej Slované: Mindráky malých národů si poslechněte zde:

Mindráky malých národů | Radio Prostor
Mindráky malých národů | Radio Prostor
www.radioprostor.cz

Malé národy mají cosi společného, přinejmenším ty slovanské: mají nízké sebevědomí, takže si ho zvyšují zdánlivě směšnými výklady svých povah a dějin. Známe to od nás Čechů: na jedné straně tvrdíme, že nás nikdo nemá rád a všichni nás přehlížejí, na druhé straně jsme o sobě přesvědčeni, že jsme na světě v mnohém nejlepší. Zda je to opravdu tak, zkoumá třetí epizoda podcastu Hej, Slované. Ten pro Radio Prostor a Echo24 připravují redaktor Týdeníku Echo a předseda Společnosti přátel Lužice Lukáš Novosad a jeho bratr Jakub Novosad, zakladatel projektu BalCan CrossOver. Celé epizody najdete v podcastech Echa24 a na poslechových aplikacích.

Hej Slované
Hej Slované: Jak si v Srbsku hrají na volby