Radio Prostor

EU ničí Green Dealem svůj vlastní průmysl, říká generální ředitel Pražské strojírny Masarovič

Pražská strojírna

Robert Masarovič je od roku 2016 předsedou představenstva a ředitelem úspěšné akciové společnosti Pražské strojírny, která vyrábí a vyváží do celého světa kompletní tramvajové křižovatky a speciální kolejové konstrukce. V pořadu Prostor pro dva vysvětlil, jak dostal tuto dceřinou společnost Dopravního podniku hlavního města Prahy z finančních problémů, kdy jí hrozila dokonce insolvence, mezi nejlepší firmy svého oboru na světě.

„Dokázali jsme od té doby akcionáři vydělat zhruba tři sta milionů korun,“ řekl Robert Masarovič. „Jak jsem to dokázal? Dělám to tak, jako by to byla moje vlastní firma,“ odpověděl v pořadu se smíchem. Jako milovník tramvajové dopravy tvrdí, že si máme vážit pražské veřejné dopravy, která je ve srovnání se světem na špičkové úrovni – cenou, logistikou, hustotou i čistotou.

Vysvětlil také, jak se jeho firma vyrovnala se ztrátou ruského trhu: „Velmi těžce, Rusové byli dobří obchodní partneři, platili osmdesát procent objemu zakázky dopředu. V Rusku nás poté, co české ministerstvo průmyslu zavedlo sankce a museli jsme tamní trh opustit, vystřídali Francouzi,“ řekl Masarovič.

Za největší hrozbu těžkému strojírenskému byznysu považuje evropskou ideologii Green Dealu, která činí nejen výrobu železa a oceli vůči světu, hlavně Číně, nekonkurenceschopný. Za úplnou absurditu pak považuje dotace, o kterých rozhoduje nikým nevolená Evropská komise. „Ty bych okamžitě zrušil,“ řekl mj. v pořadu Prostor pro dva.

Masarovič
Robert Masarovič · Foto: PROSTOR PRO DVA

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Robertem Masarovičem

0:00

0:00