Radio Prostor

Dnes už bych mluvčího na Hradě nedělal, říká Jiří Ovčáček

Politika

Celých deset let zastával úlohu mluvčího prezidenta Miloše Zemana, než se Jiří Ovčáček vrátil k civilnímu fungování. V dnešním Prostoru pro dva prozradil, jak se jeho život změnil od odchodu z Pražského hradu, jak vidí současnou politickou scénu a jaké kroky chystá do budoucna.

Deset let strávených ve službách na Pražském hradě, deset let plných kontroverzí, úspěchů i kritiky. Jiří Ovčáček, dlouholetý mluvčí prezidenta Miloše Zemana, se v dnešním rozhovoru dívá zpět na svou kariéru a zároveň vpřed do nové kapitoly svého života. „Uteklo to jako voda," říká Ovčáček, když vzpomíná na desetiletí strávené po boku Miloše Zemana. „Bylo to naplněných, zajímavých, někdy hodně dramatických deset let," dodává s nostalgií v hlase. Jeho působení na Hradě hodnotí jako dobu plnou výzev, ale také jako období, kdy mohl být u významných rozhodnutí a událostí české politiky.

Ovčáček se také vyjádřil k současné politické situaci a změnám, které nastaly po odchodu prezidenta Zemana. „Být prezidentem republiky nebo premiérem dnes není jednoduché," poznamenal s odkazem na rostoucí komplexnost politického dění nejen v České republice.

Po odchodu z Hradu se Jiří Ovčáček přestěhoval do severních Čech a začal novou kariéru jako redaktor a komentátor pro společenský web Život v Česku. Ve svém osobním životě prožil také velké změny. Nejvýznamnější z nich je jeho nedávný sňatek, který považuje za jednu z nejšťastnějších událostí poslední doby. S novou manželkou, kterou potkal v turbulentním období, sdílí nejen domov, ale i pohled na život. Ovčáček, ač již není denně v epicentru politického dění, stále pozorně sleduje veřejný život a s nadhledem komentuje aktuální události.

PROSTOR PRO DVA

Rozhovor s Jiřím Ovčáčkem

0:00

0:00

Ovcacek
Jiří Ovčáček · Foto: RADIO PROSTOR