Radio Prostor

Česko je opravdu nemocným mužem Evropy, říká ekonom Slaný

Ekonomika

Konsolidační balíček vlády, který začne platit od nového roku, se bohužel příliš soustředí na příjmovou stránku rozpočtu a ne na výdajovou, myslí si hlavní ekonom investiční skupiny DRFG a pedagog Martin Slaný. Souhlasí s tvrzením německého listu Die Welt, který Českou republiku označil za nemocného muže Evropy. „Česká ekonomika trpí systémovými problémy,“ říká Slaný. Za jeden z nich uvádí abnormalitu pracovního trhu, která spočívá v tom, že stát zaměstnává stále více lidí s odborným vzděláním a platí je lépe, než soukromý sektor.

Za největší současné ekonomické zlo ovšem považuje inflaci, které vláda nedokáže čelit a stále do ekonomiky „sype“ další inflační peníze. Martin Slaný sice očekává, že v příštím roce se inflace přiblíží k dvěma procentům, ale podle něj nás čeká dekáda, kdy si budeme muset zvyknout na vyšší inflaci, než jakou jsme zažili v minulých třiceti letech.

Ceny energií podle něj výrazně neklesnou a jednou z příčin je nesmyslná orientace Evropské unie na obnovitelné, tedy nestabilní zdroje energie.

RADIO PROSTOR

Rozhovor s Martinem Slaným

0:00

0:00

Slany
Foto: RADIO PROSTOR