Radio Prostor

Česko a Slovensko si připomnělo události 17. listopadu. V Praze a Brně zněla Modlitba pro Martu

Oslavy Sametové revoluce

17. listopad je bezesporu zásadním mezníkem v moderní historii naší země. Vše začalo rokem 1939, kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy. A o 50 let později se u nás začal tímto dnem hroutit komunistický režim. Většina z nás má na tohle datum a události s ním spojené, ať už třeba přímo v roce 1989 nebo letech následujících, případně až do dneška, nějaký názor. Tedy - měl by mít, protože… NÁZOR = SVOBODA. Nenechme si názor ani svobodu vzít. Nebuďme lhostejní. Ať už to znamená cokoliv.

Praha

Tisíce lidí si v chladném počasí udělaly čas na to, aby zašly na pražskou Národní třídu a připomněly si 34. výročí sametové revoluce. Skupinky studentů, turistů nebo rodiny s dětmi pak v pozdním odpoledni zcela zaplnily prostor před Palácem Metro, aby si v symbolickém čase 17.11 vyslechly Modlitbu pro Martu. Letos ji zazpívala herečka a zpěvačka Hana Holišová a doprovodil jí živě malovaný videomapping.

Brno

Stovky lidí dnes v centru Brna navštívily některou ze scén festivalu Brněnský sedmnáctý, který pořádá stejnojmenný spolek studentů všech brněnských vysokých škol. Program začal na hlavním pódiu na náměstí Svobody položením věnců, kterými současní studenti vyjádřili respekt svým předchůdcům z let 1939 i 1989. Hlavní část programu na náměstí Svobody zahájila česká hymna a píseň Modlitba pro Martu. S projevy vystoupili pamětníci událostí roku 1989 i současní politici.

Bratislava

Vrcholní slovenští politici u příležitosti výročí takzvané sametové revoluce v někdejším Československu uctili oběti komunismu. Prezidentka Zuzana Čaputová novinářům řekla, že demokracii lze na rozdíl od totality formovat. Vlastní akce k dnešnímu svátku Dne boje za svobodu a demokracii připravily také opoziční strany a občanská společnost.

Sametová revoluce
Foto: Pixabay